Kan Şekeri Nasıl Ölçülür?
Şeker hastalığı başlı başına ciddi bir sağlık problemi olarak pek çok kişinin sorunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde ise insanların yaşam kalitesini düşürdüğü gibi, böbrek gibi değişik sorunlara da yol açabiliyor. O yüzden şeker hastalarının kendilerine maksimum düzeyde özen göstermesi gerekiyor. Örneğin; kan şekeri kullanılan ilaçlara ve uygulanan tedaviye rağmen düşmüyor ise alternatif yöntemler denenmeli ve kan şekeri düzenli olarak ölçülmeli ya da ölçtürülmelidir. Şeker hastalarının düzenli olarak kan şekerine baktırmaları ve her an kontrollü olmaları gerekmektedir.
Ölçüm Yöntemi
Kan şekeri nasıl ölçülür sorusuna ise verilebilecek temel yanıt şu oluyor. Aslında kan şekeri ölçümü oldukça basit bir işlem ve tüm sağlık merkezlerinde hangi seviyede olursa olsun rahatça yaptırılabilir. Kan şekerini herhangi bir özel hastanede, devlet hastanelerinde, şeker ölçüm merkezlerinde ya da aile hekimliklerinde saniyeler içinde ölçülüyor ve sonuç ortaya çıkıyor.
Kan şeker seviyesi koldan veya parmak ucundan alan cihazlar bulunuyor. Bir diğer yöntem ise yeni geliştirilen bir cihaz sayesinde cilt altına bir sensor yerleştirilmesi ile yapılıyor. 72 saat boyunca cilt altındaki glikoz düzeyi beş saniye aralıklarla ölçülüp 10 dakikalık periyotlar ile kayıt ediliyor. 72 saat sonunda sensor çıkarılıyor ve bulgular bilgisayara aktarılarak sonuç elde ediliyor.