Demans Hastalığı Nedir?
Her canlı doğar, büyür, yaşar ve ölür. Yaşam denen bu yolculuk kimi zaman beklenmeyen durumlar nedeniyle çok kısa, bazen ise kişinin kendisine çok iyi bakması, kaliteli bir yaşam sürmesi ile çok uzun sürebilir. Şairin deyimiyle yaş 35 yolun yarısı ise ortalama bir insan ömrü 70 yıl kabul edilebilir.
Kişilerin yaşlanması yani yaş almasıyla beraber, eğer baştan önlemleri alınmaz ve kişi kendine yeterince dikkat etmez ise bazı sorunlar kaçınılmaz hale gelir.
Ülkemizde Münir Özkul hastalığı olarak da bilinen halk arasındaki demiyle Bunama, tıp bilimindeki ismiyle Demans özellikle 60 ile 65 yaşları arasında kadın erkek fark etmeksizin tüm o yaş grubundaki bireylerde görülme olasılığı olan bir hastalık.
Burada şu noktaya dikkat çekmekte fayda var. Demans ile Alzheimer hastalığı birbirine çok karıştırılsa bile ikisi asla aynı hastalık değildir. Alzheimer bir Demans türü olmakla beraber çok daha farklı olan bir hastalıktır.
Demans sözcüğü Latince bir sözcük ve iki ayrı kelimenin birleşmesinden oluşuyor. De ifadesinin Türkçedeki karşılığı uzak, mens yani mans ise mantık anlamına geliyor ve iki sözcüğün birleşmesi ile mantıktan uzaklaşma kavramı karşımıza çıkıyor. Bu ise kişinin ilerleyen yaşlarda beyin fonksiyonlarının istenen yeterlilikte çalışmaması demek.
Beyinde herhangi bir nedenle kaynaklan hasar sonucu bu hastalık oluşuyor ve birey hafıza sorunları yaşıyor, kimi zaman dil yetisini yitiriyor, dikkatini toplayamıyor ve problem çözemiyor, ilerleyen aşamalarda ise birey zaman, yer gibi kavramları tamamen yitiriyor.
Kişinin hayatın bir yerinde yaşadığı derin bir travma örnek vermek gerekirse beklenmeyen çok sevilen bir yakının ani ölümü ve bununla baş etmekte zorlanması, o dönem kendini yalnız hissetmesi gibi bir durumda eğer kişide kısa süreli unutkanlıklar devamlı hale geliyorsa bu Demans hastalığının ilk belirtisi olarak kabul edilebilir.
Ama tüm unutkanlıklar bunamaya yol açacak diye bir durum asla söz konusu değil. Kişinin bunamadan korunmak adına bulmacalar çözmesi, evine farklı yollardan gitmesi, sosyal bir insanı, yaşama her şart altında direnebilmesi ise bu hastalıktan korunmanın en etkin yolları.