Geleneksel Lezzetimiz Keşkek
Batı Anadolu, Trakya, Doğu Anadolu ve Karadeniz gibi yörelerimizin hepsinde bilinen bir yemek olan keşkek genellikle düğün ve bayramlarda yapılan bir yemek olarak biliniyor. Yörelere göre farklılıklar gösterse bile temel olarak yarma buğday ve etten yapılıyor. Keşkek, Gaziantep baklavası, Konya etli ekmeği ya da Karadeniz’in hamsi pilavı gibi artık geleneksel yemek kültürümüzde yerini almış bir yemek.
Nasıl Yapılıyor?
Yaklaşık bir kilo ayıklanmış ve yıkanmış buğdayı geniş bir tencerede haşlıyorsunuz. Buğdaylar çatlayınca süzgeçle suyunu süzüp kaşıkla onları eziyorsunuz. Başka bir tencerede eti yumuşacık olana kadar kaynatıyorsunuz. Keşkek esas olarak kuzu eti ile yapılsa bile bazı yörelerde tavuk da kullanılabiliyor. Haşlanan kuzu veya tavuk etini lif lif olacak şekilde didiyorsunuz ve ezilen buğdaylara karıştırıyorsunuz. Kalan et suyunu bu karışıma ilave ederek tahta kaşıkla karıştırmaya devam ediyorsunuz.
Et suyu buğdaylara iyice yedirilmiş oluyor. Sonrasında sakız kıvamına gelene dek pişiriyorsunuz. Servis yaparken de üzerine tereyağında eritilmiş kırmızı biber sosu koyuyorsunuz. Geleneksel lezzetimiz keşkek hemen yenilip bitirilince iyi oluyor, duran keşkek lezzetini tamamen kaybediyor, topaklaşıyor. Ama zaten bir düğün ortamında ya da bayramlarda topluca yenildiği için neredeyse kazanlar dolusu pişirilen keşkekten geriye pek bir şey kalmıyor. Anadolu’nun bütün dayanılmaz lezzetleri gibi zahmetle pişiyor, çabuk bitiyor.