Rpr Nedir?

Sifilis cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon türü. Bu enfeksiyonun tespiti için de bazı testler yapılması gerekiyor. Hastalarda söz konusu enfeksiyondan şüphelenildiğinde “rapid plasma reagin” testinin yapılması istenir. İşte rpr nedir sorusu hastalar tarafından bu dönemde soruluyor. RPR cinsel olla bulaşan sifilis enfeksiyonunun vücutta mevcut olup olmadığının anlaşılabilmesi için yapılan testin adıdır.

RPR Test Sonucu

Bu test uygulandığında sonuç genellikle negatif ya da pozitif şeklinde olur. Testin negatif çıkması hastada sifilis enfeksiyonunun olmadığı şeklinde yorumlanır. Testin pozitif çıkması ise maalesef hastada sifilis enfeksiyonunun bulunduğu anlamına gelir ve hiç zaman kaybedilmeden derhal tedaviye başlanması gerekir.

Aktif bir enfeksiyon olan sifilis vücuda girdiği dönemde yani başlangıç evresinde de test sonucu pozitif çıkar. Dolayısıyla bir süre sonra testin yenilenmesine genellikle gerek duyulmaz. Tedavi sonrasında yeniden RPR testi yapılması istenir. Eğer bu defa sonuç “negatif” olursa tedavi başarılı olmuş şeklinde yorumlanır.

RPR Nasıl Bir Test?

Test vücuttaki antikorları saptar. Reagine karşı oluşan antikorlar enfeksiyonun başlangıcından itibaren yaklaşık olarak 4 hafta ya da 6 hafta sonrasında ortaya çıkıyor. Hastalığın “sekonder” adı verilen safhasında pik yapıyor ve sonrasında da düşmeye başlıyor. Uygun tedaviye hemen başlanması halinde bu antikorların düzeyi azalmaya başlıyor. 

Ancak tedavi öncesinde hekim tarafından FTA-ABS testinin de yapılması istenebilir. Bu test RPR testinin sonucunun pozitif çıkması halinde talep ediliyor. Çünkü pozitif sonucu destekleyen ikinci bir test oluyor. Hekimler yalancı pozitif sonuç vermesi gibi pek çok testte geçerli olan ihtimali de göze alır. Bu yüzden hastanın şikayetleri de teşhis konulmasında büyük önem arz ediyor. Sonuç olarak RPR testi sifilis enfeksiyonunun tespitinde ilk kademe testi olarak gerçekleştirilir.

 

Etiketler:

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2025 Tuzunami. Tüm Hakları Saklıdır.