Sevgili Laika
İkinci Dünya Savaşı sonrası A.B.D. ile Rusya arasında başlayan uzaya gitme yarışlarının baş kahramanlarından biridir Liaka. Cinsi pek bilinmeyen bir sokak köpeğiydi. Diğer köpeklerin arasından daha uyumlu olduğu için seçildi. Sovyet kozmonotları gibi üstünde testler yapıldı, eğitildi. Sevgili Laika uzaya giden ve oradan öleceği bilinen ilk canlı oldu.
Uzay Kahramanı Köpek
Sevimli bir görünüşü olan ve adı “havlayan” anlamına gelen Laika’ya bir çeşit uzay giysisi giydirildi, bol bol resimleri çekildi ve 3 Kasım 1957’de Sputnik 2 adlı roketle beraber uzaya fırlatıldı. Programda çalışan bilim adamlarından biri son gece onu çocuklarıyla oynaması için evine götürmüştü çünkü Laika’nın öleceği kesinlikle biliniyordu. Sputnik 2 geriye dönecek biçimde tasarlanmamıştı. Nitekim köpeğin nasıl öldüğü yıllar sonra açıklandı, Laika muhtemelen atıştan bir iki saat sonra aşırı sıcaklıktan ölmüştü.
Ama canlıların yerçekimsiz ortamda da yaşayabileceklerinin kanıtı oldu. Sputnik 2 beş ay sonra Laika’dan kalanlarla beraber dünyaya düşerken parçalandı. Kahraman köpek ölmüş ama bilim tarihine çok önemli veriler bırakmıştı. Gerçekten de yaklaşık dört yıl sonra Rus kozmonot Yuri Gagarin Vostok 1 adlı roketle beraber uzaya giden ve geri dönebilen ilk insan oldu. Uzay çağını başlatan Laika’nın anısına ise pullar basıldı, sigara paketlerine resimleri kondu. Atış binasının girişine bir heykeli yapıldı ve NASA onun adını Mars gezegeninde yapılan bir araştırma çalışmasına verdi. Sevgili Laika bir köpek olarak insanlık tarihinde unutulmaz yerini almış oldu.