Tarihin Başka Bir Gizemi: Piri Reis Haritası
Konya ili sınırları içinde bulunan Çatalhöyük arkeologlar için paha biçilmez bir bölge. Dünyanın ilk yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilen bölge 9000 yıl öncesine tarihleniyor ve UNESCO tarafından korunması gereken dünya mirası listesinde yer alıyor. Çatalhöyük’ün pek bilinmeyen tarafı daha var. Yapılan kazılar sırasında çıkan bir duvar resminin tarihteki ilk harita olduğu düşünülüyor. 7400 yıl yaş biçilen harita kuş bakışı görünümüyle bir volkan patlamasını etraflıca resmediyor. Bu duvar resminin orijinali şimdi Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergileniyor.
En Ünlü Harita
Ama dünyaca bilinen en meşhur harita söz konusu olunca Osmanlı donanmasının komutanı Piri Reis’in 1513 yılında yaptığı bilinen çizimi akla hemen ilk sırada geliyor. Bu kadar ünlü olmakta haksız sayılmaz. Çünkü bugün bile bu kadar ayrıntının nasıl bilindiği çözülmüş değil. Ceylan derisi üzerine 60×90 cm. ebatlarında çizilmiş harita Avrupa ve Afrika’nın batısı ile Güney Amerika’nın doğusunu gösteriyor.
Üzerindeki işaretler ve kenar notları o kadar çok ve ayrıntılı ki bunun büyük dünya haritasının sol parçası olduğu akla geliyor, sağ parça ise kayıp. Üzerinde yer alan işaretlerin, hayvan şekillerinin, siyahi insanların ve madenler hakkındaki bilgilerin nasıl olup ortaya çıkarıldığı bugün bile bir sır olarak kabul ediliyor. Piri Reis yazılarında Colomb’un çizdiği dahil pek çok haritayı birleştirdiğini ifade etse bile gene de bu kadar harita ayrıntısı insanı çok şaşırtıyor. 1929 yılında Topkapı Sarayı’nın müzeye dönüştürülmesi sırasında yapılan envanter çalışmalarında bulunan bu dünyanın en ünlü haritası bugün bile gizemini koruyor. Piri Reis’in uzaylılardan yardım aldığını iddia edenler bile var.